jarvelainenp

Kaikki blogit puheenaiheesta Eläimet

Eläinoppia Säätytalon neuvotteluihin

Suomen kielen dosentti Vesa Heikkinen kirjoittaa uudessa esseekokoelmassaan (Täydellinen lause on mahdoton yhtälö - Merkitysesseitä, Teos 2019), miten ihminen on vuosituhansia käyttänyt säälimättä eläimiä hyväkseen tarinoissaan, faabeleissa.

Ihmisen tarkoituksiin on sopinut esittää kettu ovelana, susi luihuna, käärme katalana. Suosituimpiin hahmoihin kuuluu karhu, toisaalta hölmö ja kömpelö, toisaalta vahva metsän kuningas.

Luonto on niin kaunis

Viikon aikana näkemäni eläimet: 1 rusakko, 1 metsäjänis, 2 korppia, 1 närhi, 1 orava, useita talitiaisia, punarintoja, peipposia, kurkia, sinisorsia, kirjosieppoja, hömötiaisia ja sinitiaisia, 1 harmaapäätikka ja pyrstötiainen. Ja kärpäsiä, sinisiipiä, hyttysiä ja kimalaisia.

Eläimellistä menoa

Iltalehden uutisessa kerrotaan kuinka vessanpönttöön juopottelemaan osunut käärme puri naista takapuoleen. Arvatenkin naisen aloittama toimenpide katkesi hyvin lähellä ajatuksen nopeutta. Oma mielenkiintonsa on sillä, että käärmeasiantuntijan mukaan käärme tunsi olonsa ahdistuneeksi. On ne kranttuja nuo käärmeet.

Yle Tiede höpsi eläinten tunteista

Yle Tiedekin on lukijansa vastuulla, kuva. Eläimet voivat ehdollistua hoitajiensa ilmeisiin. Ilmeet ovat käsitteellisesti eri asia kuin tunteet. 

 Höpsitäänpä tunteista jopa paremmissa piireissä: 

http://grohn.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/256217-aivotutkija-hopsii

 

Taianomainen hetki jolloin luonto hyväksyy minut osaksi itseään

Tänä viikonloppuna emme päässeet mökille, mutta mieleeni tuli hetket saunan terassilla myöhään iltahämärissä, jolloin olen muiden mentyä nukkumaan jäänyt vain katselemaan ja kuuntelemaan luontoa.

Vaatii noin puoli tuntia hiljaisuutta ja paikallaanoloa kunnes luonto hyväksyy meidät osaksi itseään ja alkaa puuhailla omiaan välittämättä minusta sekä vieressä nukkuvista koirista. 

Tapasin hänet, jota pelkäsin!

Kuulas syksyinen aamu odotti minua ja koiraani. 

Ei niin, että olisimme huvinvuoksi säntäilleet sinne tänne, vaan lähdimme marjastamaan.

Puolukoita ja luontokävelyä, jospa samalla löytäismme muutaman marjasen ja kävelisimme viattomina, kuin juuri syntyneet.

Toisaalta kallioinen, jyrkkiä nousuja vaativa maasto, huolestutti, mutta ei liikaa. Nousimme kivi kiveltä, kallio kalliolta, kunnes saavutimme alueen, jossa puolukat odottivat.

Puolukanvarpuja riipiessäni havahduin, että olemme kadottaneet polun, jota tänne tulimme.

Eläintarhassa

Kuvia hoivaan otettujen eläinten tarhasta.

Lepakon ja yöperhosen taistelun kehityskaari

Tästä uutisesta professorini Matti Nuorteva (metsäeläintiede) muistui taas mukavalla tavalla mieleeni. Hieno tutkija ja erinomainen luennoitsija! Kirjoitan tässä (vapaasta muististani) hänen, meille maatalousopiskelijoille kertomansa, havainnon siitä, miten yöperhonen pitkän evoluution kautta on yrittänyt suojautua lepakon ovelia hitech-hyökkäyksiä vastaan. Kuten niin usein, tämä tieteellinen havainto tehtiin "vahingossa".

Harrastuksena riistakamerakuvaus

Terve taas pitkästä aikaa.

 

Aatelin kirjoitella harrastuksestani, joka on temmanut minut mukaani täyspäiväisesti.

Riistakamera kuvausta tässä oon vuojenpäivät harrastellu.

Ens töikseni hommasin kameran tiukkojen taustatutkimusten jälkeen. Kameraksi valitsin burrel s10 hd+sms etäohjattavan kameran. Kameran käyttöönotto tuotti harmaita hiuksia heti alkuunsa, kaiken maailman operaattori asetuksien ja sähköposti conffailujen takia.

Viimein sain kameran kuvauskuntoon ja vein sen mettään kalan-perkkeitten kera.

Suomenhevonen

Myönnän, että ennen tätä päivää, en tiennyt kovin paljon suomenhevosesta. Kiinnostukseni suomenhevosia kohtaan alkoi lyhyellä vierailulla Keski-Suomessa. Etsin verkosta tietoa tästä eläimestä espanjaksi ja en löytänyt paljoakaan muuta kuin pari valokuvaa. En ymmärrä miksi tästä upeasta eläimestä ei ole paljoakaan tietoa ulkomailla. Harmittelemaan en voinut jäädä ja luin suomenkielisistä sivustoista suomenhevosista ja kirjoitin espenjankieliseen blogiin. 

Julkaise syötteitä